Ólomüveg készítés

Az ólomüveg alkalmazási területei:

 •  ajtókba lehet tenni, de szekrényajtók üvegbetéteként is mutatós,
 • lámpákat világítótesteket, képeket is lehet belőle készíteni megvilágítással,
 • dísztükrök is készülhetnek vele,
 • nagyobb méretben is készülhet, akár nagyobb üvegfelületre is készülhet ólomüveg, ablakokba, teraszablakoknál, üvegfalaknál, térelválasztóknál, kirakatoknál – akár hőszigetelten-  

A lakás bármely szegletét díszíthetjük ólomüveggel 🙂 

De tisztázzuk, mit jelent a szó, ólomüveg

Az alkotás folyamata:

 • Ólomüveg készítés, vagyis minden alkotás elősször a munka felmérésével kezdődik, majd papiron folytatódik a tervezéssel. Mikor kialakult az elképzelés a mintáról, a színekről,  elkészítünk egy 1:1 arányú rajzot. A különböző részek meg lesznek számozva rajta, majd ennek alapján lesz a minta kivágva a gyönyörű színes üvegekből.  A rajzról először készül egy másolat pauszpapír segítségével, ami a kép összeillesztésénél lesz a segítségünkre.
 • Az eredeti rajzot felvágjuk sablonvágó ollóval, az így kapott mintadarabok alapján vágjuk aztán  ki a formákat az üvegekből.  Az a papír felvágásakor az  ólommagot kell eltávolítani a sablonvágó óllóval, hogy az üvegdarabok pontosan illeszkedjenek majd késöbb.
 • Speciális wolfram korongos üvegvágóval, olaj segítségével körbekarcoljuk az üvegen a mintát, rendszerint a karcolás helyén, tehát ott fog az üveg repedni, ahol szeretnénk hogy törjön, persze azért vannak kivételek.
 • Mikor a darabok pontosan ki lettek vágva, kezdődik az összeillesztés, az ólomsín segítségével.
 • Az ólomsineket néha egy kicsit tágítani kell, hogy kényelmesen bele tudjuk tenni az üveget, könnyen gyűrődnek, erre is figyelni kell. Az összeillesztés után a felesleget levágjuk az ólomsínből, közben kis szegekkel mereven összetartjuk a mintát, hogy az összeillesztett darabkák ne csússzanak szét. Mikor az egész kép összeillesztésre került, az ólomsínt rá kell simítani az üvegre és a kereszteződéseket kell összeforrasztani. A forrasztáshoz forrasztóónt, vagyis másik nevén cint használunk, hogy a forrasztás könnyen menjen,  forrasztóvízzel kenjük be a felületeket. A forrasztással stabilizáljuk az ólomsíneket. Egy egy nagyobb ólomkép stabilizálásához még réz merevítőt is szoktak az ólomsínbe tenni. 

A festett üvegek:

 • Ha festett mintát is szeretnénk az üvegre, azt még összerakás előtt kell elkészíteni. A mintát fém-oxid tartalmú festékekket lehet megfesteni. Először a porfestéket vizzel és egy speciális olajjal hígítjuk, ezután már lehet használni.
 • A megfestett mintát kemencében bele  kell égetni üvegbe. Kb 500 C fok  és 650 C fok között, a festéktől függ, hogy hány fokon történik az égetés.  Az égetésnél lassan emelkedik a hőmérséklet, majd a lehűlésnél sem szabad, hogy hirtelen nagy hőmérséklet változás történjen, mert az üveg elrepedhet, ezért csak elektronikusan vezérelt kemencében tudjuk az üveget égetni.

 

Ólomüveg készítés régen főleg a templomok kiváltsága volt, később is csak a gazdagok engedhették meg maguknak.

Ma már  az ólomüveg bárhol előfordulhat, magánházak ablakait, belsőjét is díszítheti.

 

Vásárolj tiffany üvegmunkákat, limitált számban készült, egyedi üveg ékszereket!

Megvásárolható munkák:Bolt      

Üvegékszerek:   Czinamon-ékszer 

 

Pin It on Pinterest

Share This