Festett üvegablak egy régi szecessziós tálalószekrény ajtajából.

Festett üvegablak szekrényajtóból, uveg-festes-small

Festett üvegablak szekrényajtóból

A nyár vége felé egy érdekes munka adódott, a képen látható szekrényajtóban lévő üveget és a párját kellett megjavítani.

Manapság elég nehéz a régi technikákat követve dolgozni. Miután megvizsgáltam a két üveget, láttam, hogy az üveg belső oldalán a festés helyén ki lett maratva az üveg és a maratott részben ült a festék. Ami számomra valamilyen rézpor tartalmú festéknek tűnt, valamilyen kötőanyaggal, ami viszont könnyedén lejött az üveg felszínéről, tehát nem égették bele az üvegbe.

Utánajártam van-e ilyen festék, de nem lettem okosabb, viszont jó minőségű, hasonló színárnyalatú hobbi üvegfestéket találtam. Ezzel álltam neki a munkának miután a régi kopott festékrétegtől megtisztítottam az üveget. Olyan hobbi üvegfestéket választottam amihez hígító szükséges, ez tartósabb mint egy vizes bázisú festék, nem kopik le az üvegről, mint a régi festés. Száradás után ablaktisztítóval is le lehet takarítani az üveget.  Viszont nem is olyan könnyű vele festeni szépen, főleg ha egy leheletvékony maratott részt kell kitölteni vele.

Talán a képek nem árulják el egy laikusnak, aki egy pillantást vet rájuk, hogy hány óra munkát kellett eltöltenem velük. A régi festék leszedése is időigényes volt, de az új megfestése, 000-ás ecsettel, mozdulatlanul, jóformán lélegzetvétel nélkül, koncentrálva igen fárasztó volt. Egy ablakra legalább 5 órát  kellett szánni.

Itt vannak a képek róla, elkészült :

Bolt

Czinamon-ékszer

Pin It on Pinterest

Share This