+36305803931 info@uvegmuvesz.hu
0 Termék

Ólomüveg lámpa javítása

Ólomüveg lámpa története:

Nemrég megkeresett egy kedves Úr, azzal hogy van nekik egy lámpájuk amit a Vaterán vettek, de sajnos nem tudják használni, mivel a forrasztása elengedett. Mennyezeti lámpáról van szó, amit le kellett szedni, mivel le akart esni.

Ólomüveg lámpa, vagyis ez azt jelenti, az üvegeket nem tiffany technikával illesztették össze, hanem ólomsínekkel. Elég régi darab, az ólomsínek teljesen oxidáltak , sőt vastagon zsíros lerakódás is volt rajta. Kis drótkefével igyekeztem eltávolítani a szennyeződéseket, mivel ha nem tiszta a felület, nem sikerül a forrasztás sem. 

A burafedő is rendesen oxidált állapotban volt, amit teljesen elválasztottam az üveges résztől. Amikor leszedtem akkor lehetett látni, hogy a burafedőt nem lehet belehúzni az üvegek alá, sem az üvegek fölé, egyszerűen pont ugyanakkora volt az átmérője, mint az üvegekből álló körnek – persze, hogy nem tartott nagyon.

Az üvegekről is le kellett szedni az U alakú ólomprofilt, mert annyira rossz állapotban volt. 

Kapott egy új U profilt, ehhez lett aztán teljesen körbeforrasztva a burafedő, majd visszatéve a csavart motívum. Ez nem volt azért egyszerű, egy egyenes U profilból egy ferdén álló szabályos kört csinálni, ez csak úgy ment, ha óvatosan rákalapálom az üvegre.  

Ekkor történt a baj

Ólomüveg lámpa

Itt látni a kész burán, hogy egy alsó üveg megrepedt.

elrepedt v alakban egy alsó barna üveg.  Nagyon sajnáltam de már megtörtént. Erre mondta egy kedves restaurátor ismerősöm, hogy

” Ja kérem operálni kellett és az operáció vérrel jár.”

Nem nyúltam hozzá, megvártam amíg látja a tulajdonos.  Úgy gondoltam inkább megkérdezem mit szeretne, cseréljem ki? Ez azzal jár, nem tudok ugyanolyan régi típusú barna üveget betenni a helyére, csak hasonlót, de végül maradt benne az összetört üveg. 

Amikor először meglátta a lámpát nagyon örült, de így végül nem váltunk el örömtelien.

Nagyon sajnáltam, igazán lelkiismeret furdalásom volt, de azt tudni kell, az üveg nagyon hamar törik, van olyan amikor csak odacsöppen a forró ón, máris megvan a baj. Lehet benne akár egy belső feszültség is, nem is kell ahhoz kalapálni sem. Ilyenkor fogom a fejem. Talán nem lesz nagyon zavaró a repedés, hiszen mennyezeti lámpáról van szó, talán nem is feltűnő, csak ebben bízom.

Korábbi javításokról 

Rendelj egyedi ólomüveget esküvőre, ajándékba, évfordulóra:   info@uvegmuvesz.hu

Vásárolj tiffany üvegmunkákat, limitált számban készült, egyedi üveg ékszereket!

Megvásárolható munkák:Bolt      Több kép a  Tiffany Galéria  és az  Üvegékszer Galéria oldalán.

 

Pin It on Pinterest

Share This