Szalvéta tartók

Szalvéta tartók ünnepélyes hangulata  növeli az ünnepi asztal fényét, az  elegáns teríték, különleges és elmaradhatatlan kelléke. Ha szeretnél valamilyen egyedi dolgot adni valakinek, egy ilyen ajándék korosztálytól független, és bármilyen alkalomra, évfordulóra jó ötlet. Vidám hangulatot varázsol az étkező asztalodra, és ha éppen nincs szükség szalvétatartóra, csodálatos mécsestartót varázsolhatsz belőle egy kis gyertyával, kis teamécsessel. Az esti vacsora után, mikor leültök egy kis borozgatáshoz, beszélgetéshez, tegyél bele mécsest, így megvan a hangulatvilágítás is.

Története:

Az 1450-es esztendőkben vezették be a vászonból szőtt szalvéta használatát, mert addig mindenki a földig érő abroszba törülközött és mivel ujjaikkal ettek, minden fogás után abroszt kellett cserélni. Amikor divatba jött előbb a gyermeknek nyakába tették, a felnőtteknek pedig a térdére. Mindenhol mások voltak a szokások, például az angolok, spanyolok, hollandok, akik egy időben széles, kikeményített, fodros, kerek gallért viseltek, étkezés közben a nyakukba szalvétát gyűrtek, hogy kezükkel a szájukig vitt étel a gallért be ne piszkítsa. Egyébként a szalvéta megjelenése újabb illemszabályt szült: 1500-ban illetlennek tartották, ha valaki az orrát törülte bele.

A papírszalvéta első használatának idejét nem tudjuk pontosan, állítólag használtak már papír asztalkendőt,  igazából a 19. század második felében terjednek el a papírszalvéták.

Bolt     

   Czinamon-ékszer 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This