Tiffany üvegek és ólomüvegek forrasztása

Tiffany üvegek és ólomüvegek forrasztása az egyik legfontosabb munkafolyamat készítésük során. Nem mindegy ugyanis hogy milyen minőségű ónnal, milyen hőmérsékleten, és milyen pákával forrasztunk. Nem érdemes ugyanis például rosszabb minőségű pákákat alkalmazni. Mivel azok hamarabb tönkre mennek, és sokszor a rájuk írt hőmérsékleteket sem tudják folyamatosan tartani.

A forrasztás egy másik fontos kelléke a forrasztóvíz, mely alapvetően cink-kloridból áll. Ilyet otthon is gyárthatunk, előállítása nem túl bonyolult. Azonban sok munkát és sok veszélyt megspórolhatunk, ha készterméket vásárolunk, mivel a gyártási folyamatnak nem egy veszélyes lépése van.

A forrasztóón minősége pedig azt befolyásolja, hogy milyen tartós lesz a kötés az üvegek között, itt is érdemes figyelni arra, hogy a jobb fajtákból vásároljon az ember. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig a legdrágábbat kell megvenni, a legjobb, ha az ember kisebb mennyiségekben próbál ki több félét, kideríti melyik a legjobb számára. A kereskedelemben sokfélét lehet kapni, de szerintem legjobb a kb. 40% ólom és 60 % ón arányú  forrasztópálca.

Végül pár szó a forrasztás működéséről: Ez lényegében egy adhéziós kötést hoz létre mely a forraszanyag anyagba diffundálása következtében fejti ki az összetartó erőt. Magyarul ez annyit tesz, hogy a megmunkált anyag, esetemben az üveg nem olvad meg, viszont az üvegdarabok közé felvitt ón olyan pontosan rásimul a két szomszédos üveglap felületére, kitöltve minden kisebb egyenetlenséget, hogy képes megakadályozni még nagyobb erejű széthúzást is.

 

Türkiz tiffany mécsestartóHajos lampa falra

 

Vásárolj tiffany üvegmunkákat, limitált számban készült, egyedi üveg ékszereket!

Megvásárolható munkák:Bolt      

Ha érdekelnek az egyedi üveg ékszerek : Czinamon-ékszer

 

Pin It on Pinterest

Share This