Tulipán a magyar mesélő virág

Mint általában a virág maga, a nőiséget jelképezi, így a tulipán is. A francia virágnyelvben a szerelem megvallásának a jele. Közép-Ázsiában a tavasz a kiviruló természet szimbóluma. Külön  ünnepe van a tádzsikoknál, a fiatal  lányok részvételével, valamint Törökországban a Boszporusz partján az első virágok megjelenésének idején, ahol a múlékony, de erős szerelem jelképe.

A nőiség virága

A magyar népdalok hasonló formájuk miatt váltakozva említik a tulipánt és a liliomot, s ennek jelentései a tulipánra is átvihetők, bár a tulipán, különösen  a piros színű, az érzékiséget szimbolizálja, szemben a fehér liliom szűzies megjelenésével. A magyar népművészetben igen gyakori a tulipán ábrázolása, jellé alakult formája megtalálható a kapufélfákon, fejfákon, kályhacsempén, cserépkorsón, szűrhímzésen, és a szerelmi ajándékokon ( faragott guzsalytalpon, sulykolón, és mángorlón)  Ez a gyakori előfordulás azt sugalja, hogy nem csupán virágjelképről van szó, hanem egy általánosabb jelentésű jelről.

A tulipán jelképek, a környezettel együtt elemezve, női jelképre utalnak, egyben költőien átfogalmazott női szemérem ábrázolása, vagyis  a tulipánt lényegében a két széttárt combnak és az ” élet kapujának ” ikonikus ábrázolása.

Főleg szerelmi ajándékokon ahol szívvel együtt, gyakran egymásba rajzolták a két jelképet, ezzel fejezve ki a szerelemi üzenet lényegét. Erotikus jelkép voltát megerősíti az a tény is, hogy kapufélfákra vésték, mert közismert volt a nemi szervek gonosz távol tartó erejébe vetett hit, a görögöktől egészen a belső-ázsiai mongolokig.

Vannak akik úgy gondolják, hogy későn került hazánkba, és csak ezután került a népművészet motívumkincsébe, de valószínűbb, hogy egy sokkal ősibb jelképről van szó.

„A nő képessége a befogadás (információ befogadás), elfogadás, odaadás és a teremtés,(materializálás). A nő arra született, hogy befogadni, megnyílni, szeretni, a szeretet által önmagát tudatosan átadni, a szeretet által egységet (párkapcsolati, alapított családi egységet)létrehozni, teremteni, szülni, újjászületni képes legyen.Természetesen nem bármit befogadni, s nem bármi felé nyitott lenni, s nem bárminek átadni magát. Hanem: a férfin keresztül az isteni igazságnak, a kiegyenlítődésnek. A férfi által a valódi, tiszta értelem fényének. Minden nő spirituális útja a „férfin keresztül” vezet. De nem úgy, hogy átgázol rajta, hanem, hogy befogadja, megismeri. Párkapcsolati életük során folyamatosan magához kapcsolja odaadó szeretetével, és visszakapcsolja az ősi egységhez, a Nagy Egész -hez. Így teljesednek ki mindketten. Ez nem misztikum. Ez szellemi, lelki,gyakorlati életfeladataink egyike. A nőnek, hogy a fénytől, tehát az értelemtől, az objektívátvilágítástól, az önmegváltási információktól megtermékenyülve: teremtsen.” Joó Violetta: A nő mágiája és felelőssége

A virág különböző ábrázolási formái

Az örök nő című kompozíció 9 tulipánja:1_orok_no

A tulipán a magyar ornamentika legkedveltebb virága. Önmagában is egy kompozíció lehet, és mindig a nő jelölője! Több száz formáját ismerjük, kifejezheti a nő társadalmi helyzetét, családi állapotát, életkorát, élethelyzetét. A ma született leány-gyermektől a haldokló öreg néniig minden életkornak megvan a maga tulipánformája!

Tulipánok a képek sorrendjében balról jobbra:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Villás tulipán: 10-12 éves leányka, érintetlen állapota.

Hegyes tulipán 1854-ből: 13-15 esztendős leányka, „kinek már szökik ki a csicse s ezután már nehezen ül otthon”.

Lándzsás facsart tulipán: 16-17 éves nagyleány, konfirmált már, jár hozzá a legények serege!

Ha még egyszer lány lehetnék,
Megválogatnám a legényt,
Megválogatnám a legényt,
Mint a piacon az edényt.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lándzsás tulipán 1827-ből: a nászéjszakát éppen megélő, „félkontyot menyasszony” jelölője.

Ajakos tulipán: az áldott állapotban lévő menyecske megszemélyesítője, „amikor nő a ház eleje”.

Fias tulipán 1860-ból: az áldott állapotú anyában már teljesen kifejlődött a magzat, a viráganyában mát teljesen kinyílt a kis virág.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facsart tulipán szintén a XIX. századból: az e- világra születés folyamata, a viráganya kifacsarja kis virágát. Minden édesanya szüléskor ugyanezt éli meg.

Kifacsart tulipán: a viráganya öregszik, nem szülőképes már! Újra előtérbe kerül a szűz állapota, ám most az élete végéhez közeledő években:

„ Öregasszony nem jó zsáknak
Sem abrakos tarisznyának”

Szakállas tulipán: az élet kereke nem áll meg. Ami egyszer fent volt le is fordul. A már nagyra nőtt, fiatal tulipán folytatja anyja munkáját, míg az elöregedett viráganya lehull róla és őssé válik. Földanyánk minden év tavaszán újranöveszti magából, magból, az életet.

forrás: Hoppál Mihály …-Jelképtár

              http://www.szepo.com/

              http://liliom.lapunk.hu/

Bolt

Czinamon-ékszer

Pin It on Pinterest

Share This