Ólomkristály vagyis ólomüveg

-Ólomkristály vagy ólomüveg – a színes üvegképeket sokszor tévesztik össze az ólomüveg használati tárgyakkal. Tehát a színes üvegdarabokat ólomsín tartja össze az ólomüvegablakokban,   az ólom oxid tartalmú üvegekből pedig luxus dísztárgyak készülnek. –

Az ólomüveg vagyis ami nem  is ólomüveg –  más néven kristályüveg

kis vastartalmú, kiváló minőségű üveg, aminek az anyagához a csodálatos fénytörés elérése érdekében ólom oxidot adagolnak. Az ilyen üvegeket már a középkorban is gyártották, a velencei tükrök már a 16. századtól, az angol ólomüveg a 17. századtól ismertek. Ólomkristályból magas minőségű kézzel készült luxustermékek készülnek, dísztárgyak, ( kelyhek, poharak vázák, tálak, csillárok …)

Az kristályüvegekből mára már bebizonyosodott, hogy a savas italok ki tudják oldani az ólmot, így a környezetvédelmi szempontból értéknövelő, ha a káros anyagokat elhagyják és ólom, bárium helyett más, környezetbarátnak kinevezett fémek (titán, cirkónium, cink, kálium) oxidjaival javítják üvegeik fénytörését.

Ha az ólomtartalmú ólomkristály poharakat, tálakat nem csak dísznek szánjuk, akkor vékony üvegréteggel bevont változatot vegyünk, hogy az ólom-oxid ne oldódjon ki belőlük. Az ólomkristály méregtelenítésének van egy egyszerűbb módja. Ennél a házilag is alkalmazható eljárásnál 1 órán át áztassuk a kristályedényeket hígított ecetben, vagy citromsavban. Ezek az ólomkristályból nehéz- és alkálifémeket vonnak ki, és az üveg felületén saválló szilikátháló képződik.

képek:pinterest

Bolt

Czinamon-ékszer

Pin It on Pinterest

Share This