Pipacs virág

a mákvirág rokona, még hogy a feslettség szimbóluma lenne?

pipacs

Mint ahogy egy előző írásomban szerepel: Virágok jelentéstartalommal  Talán gyönyörű piros színe miatt, ami igazán feltűnő, és messziről vonzza  a tekintetet, és régen olyan virágnak- gyomnak, dudvának tartották ami tönkreteszi a megművelt termőterületeket, így aztán vegyszerrel irtották is ahol csak tudták.  Tehát feltűnő is, gyom is, ártó is, ez csak valami rosszra utalhat. Sok helyről el is tüntették ezt a gyönyörű szemet gyönyörködtető , vidámságra derítő kis virágot.  Mindig  örömöt okoz, ha pipacsot látok az út szélén.

Nekem a pipacs:

szerelem, boldogság, vidámság, szabadság!       ( van akinek ez a rosszallását eredményezi? a történelem évszázadai során bizony sokszor volt ez gond )                                                                A képzelet szabadsága, a kreativitás szabadsága, életed szabadsága, extravagancia  –   ezek az én pipacsaim, mert engem is megihletett számos alkotásomon.

A virághoroszkóp szerint

érzékeny embert jelöl. A pipacs virágot kedvelő nő érzékeny, az érzékei irányítják, állandó vibrálásban él, mert mindenre érzékenyen reagál. Romantikus, tüzes, lobbanékony ember. Azt is mondják, hogy a pipacs típusú ember közel áll a boszorkánysághoz, mert jók az érzékei az ösztönei a jövő iránt. A pipacs szerető egész lénye hódító, titokzatos, egy mosolya, egy pillantása, érintése megigéz, lázba hoz.

 Ha valaki leszakít egy pipacsot, azonnal láthatja, hogy olyan érzékeny virágot szedett le, ami azonnal hervadásnak indul. Törékeny szára, selymesen puha szirmai, pillanatok alatt figyelmeztetnek az elmúlásra. Teljes pompájában csak ott virul, ahol a gyökere is van.

 

– A mákok neméhez, különösen a sima tokuakhoz tartozó növényfaj, népiesen pipacsmáknak, büdös máknak, czucziknak, lúdmáknak, pitypalattyvirágnak, veres máknak és vadmáknak is nevezik. Szára fölfelé álló szőrökkel borzas, csúcsán magányosan állnak a virágok,  levelei szárnyasan hasogatottak, bevagdaltak; tokja gömbölyű; virága szép veres. Már bimbós korában is felismerhető, ekkor a virágkezdemények még bókolnak. A kifeslő szirmok még gyűröttek, de hamarosan kisimulnak. Számuk négy, élénkpirosak, alsó részükön fekete folttal. Termése tok( mákgubó alakú ), mely sok apró fekete magot tartalmaz, melyek évekig csíraképesek. A kerti mák őse. Szirmaiból régen festő anyagot nyertek, a magjából olajat préseltek. Gyógynövény is, teája köhögés csillapító, nyugtató, öblögető. Frissen fogyasztva mérgező lehet, főleg gyerekek számára veszélyes. Májustól októberig virágzik szántóföldeken, vetések szélén, parlagon hagyott földeken. Nem érdemes csokorba szedni, mert hamar lehullanak szirmai.

Növénytani neve: pipacsmák. (Papaver rhoeas).

forrás:növényhatározó

Bolt

Czinamon-ékszer

 

Pin It on Pinterest

Share This