Sújtás, paszománt, vagy zsinórdísz eredete

Gyönyörű motívumok, amiket régen büszkén viseltünk, és ruháink ékszerei voltak, szeretném ha visszaköltöznének a mai hétköznapjainkba.  Szeretném ezeket a mintákat üvegeimbe olvasztani, hogy az emberek tényleg ékszerként viseljék őket :

Sújtás jelentése, rávarrt zsinórdísz a ruhán, lapos zsinórzat, mellyel a magyar dolmányt, mentét, nadrágot kicifrázzák.  Átvitt értelemben cikornya.

A magyar nemzeti viselet, a történelem viharai során a nemzeti ellenállás jelképévé vált. Eredete a reneszánsz előtti korba vész, a magyar arisztokrácia és a köznép már a XVI. században viselt zsinóros, paszományos öltözetet. Az elbukott ’48-as szabadságharc után pedig gyorsan terjedt a magyar viselet.

A díszöltözet egyik forrása pedig a népművészet volt. Míg a női díszruha inkább követte minden tekintetben a XIX. század gyorsan változó nyugati divatját, addig a történelmi személyiségekről elnevezett férfi ruhadarabok, az atilla és a kazinci időt állóbbnak bizonyult. Ezek a korábbi korok férfi díszöltözetét vették alapul, felhasználva a XVI–XVII. századi formákat és megoldásmódokat. A ’48-as szabadságharc bukása után pár év alatt megjelentek nemcsak az elit, hanem a kisnemesek és a polgárok ruhatárában is, s a magyar viselet egyértelműen a passzív ellenállás kifejezőeszközévé vált. A díszmagyar elnevezés azonban csak a XIX. század második felétől jelenik meg a forrásokban.

Pályázat a magyaros ruha tervezésére:

1933-ban Ferenczy Ferenc belügyminisztériumi titkár a Magyaros Öltözködési Mozgalom Országos Bizottságának vezetőjeként pályázatot írt ki a magyaros férfi ruha tervezésére azzal a céllal, hogy a díszmagyar helyett korszerűbb díszruhát hozzanak létre. Így született meg a XIX. századi magyar öltözettől kölcsönzött szabásmóddal a zsinórzattal díszített, fekete, polgári öltöny, a bocskai.

Szerencsére  vannak akik készítenek ilyen gyönyörű ruhákat, utánanéztem, és találtam készítőket:006
Női bocskai ruha025sz                                                                                                               Férfi attila ruha

A díszmagyar és a történelem:

A világháború után, a pártállami diktatúrában száműzték a nemzeti motívumokat, a népművészet egyes elemeit pedig giccses, sematikus módon használta fel propagandájában az államhatalom. Mikor azonban a ’70-es években a táncházmozgalom felfedezte Erdélyt, a magyar népviselet új értelmet kapott.

Nemzeti identitás jelképévé vált viseletek, a bocskai vagy az atilla azonban a köztudatból száműzve továbbra is arra várt, hogy rehabilitálja az utókor.

” A bajorok, az osztrákok, a skótok büszkén hordják nemzeti viseletüket. Hogy nálunk miért nem terjed el méltó módon, annak több oka lehet: az ötven év pártállami diktatúra, illetve az a magyar sajátosság, hogy a nemzeti viselet az arisztokráciától származik, míg például az osztrákoké a parasztságtól terjedt el a császári udvarig. Az lenne ideális, ha minden család ruhatárában lenne egy díszmagyar, amelyet ünnepi alkalmakra hordhatnának

/ Hagyományok Háza /

 

Pin It on Pinterest

Share This